15 mostly asked UPSC Interview Questions which will keep your mind rolling for the UPSC Interview 2020

15 Mostly ASked UPSC Interview Questions ias interview

From the reign of Aurangzeb to the mutiny of World War 2, from the creation of Constitution to the emergency of 1975, the students are all done with getting acquainted with the Indian history and now are set to put forth competition against the toughest exam of the year, Indian Administration Services. Every year thousands of students apply for this exam with the hope of getting a high-level position. Moreover, everybody is special and the IAS aspirants who apply for the exam, follow the same trend.  

Considering the level of the Indian Administrative Services (IAS), the initial preliminary round can be tackled with thorough practice. However, the mains and the final interviews are the major puzzles to solve. Moreover, the UPSC interview panel includes experts from diversified fields who have a deep understanding of their subjects. Therefore, the questions can vary from the psychological state to the affairs prevailing all over the globe. Let’s dive into those 15 most interesting IAS interview questions.

Read: Types of Questions Asked in IAS Interview

Top 15 Mostly Asked UPSC Interview Questions

1) How can a person drop a raw egg onto a concrete floor without cracking?

Answer: Well, the concrete floor is very hard to crack! 

2) What will you do if I (the interviewer) ran away with your sister?

Answer: The candidate who cracked the exam answered, “I cannot find a better match for my sister than you Sir”. 

3) Twins (Tarun and Adya) were born in May but their birthday is in June, how is that possible?

Answer: May is the name of the town. That is how it is possible.

4) Can you name three consecutive days without using the words Wednesday, Friday, or Sunday?

Answer: Yes, Yesterday, Today, and Tomorrow.

5) The peacock is a bird that does not lay eggs. So, how do they get baby peacocks?

Answer: The peahen lays eggs.

6) If two’s company and three is a crowd, then what is four and five?

Answer: Nine.

You want More UPSC Interview Questions!!

7) What if you find out that you are pregnant on one fine morning?

Answer: This was asked to a female candidate who replied, “I will be very happy and I would celebrate it with my husband.” However, this was asked with the expectation of receiving a shocking reply. However, the ones shocked was the whole IAS interview panel.

8) A cat had three kittens: January, March, and May. What was their mother’s name.

Answer: Well, look at the question again. Do you see any question mark? ‘What’ was their mother’s name.

9) James Bond was pushed off an airplane without a parachute. He survived. How?

Answer: The plane was on the runway.

10) What happened when a human being invented the wheel?

Answer: Well, it caused a revolution. Furthermore, This was a reply from one of the candidates who got selected. However, it’s cleverly put into the situation considering the fact that a wheel actually revolves when in motion.

Read: How to Prepare For IAS At Home?

11) By using only one straight line, can you make the equation correct? 5+5+5=550?

Answer: Draw a tilted line on the 1st (+) operator, + will become 4. The equation then becomes true: 545+5=550.

12) The interviewer ordered a cup of coffee for the candidate. Coffee arrived and was kept before the candidate. What is before you?

Answer: ‘T’ is before ‘U’. 

The interviewer here created a scenario to judge the candidate. It was expected that the whole question derived a different explanation. The candidate cleverly answered ‘Tea’ is before ‘U’, therefore, the alphabet ‘T’ comes before ‘U’.

Try These Questions Too

13) Where Lord Rama would have celebrated his “First Diwali”?

Answer: If going by the common traditional history, the answer would be Ayodhya, Mithila(Sita’s place), or Lanka. However, this question was designed to check the candidates deep understanding abut the mythological era. If followed the literary history, Diwali was celebrated as a sign of Krishna killing Narakasura. Also, In Dusavataar, Krishnavathaar comes after Raamavathaar. Therefore, the celebration of Diwali started after Raamavathaar. So, how could have Ram celebrated Diwali?

14) What looks like the half apple?

Answer: The other half.

15) A murderer is condemned to death. He has to choose between three rooms. However, the first is full of raging fire, the second is full of assassins with loaded guns, and the third is full of lions that haven’t eaten in 3 years. Which room is the safest for him?

Answer: The third room. Lions that haven’t eaten in three years are already dead.

Read: One Year Strategy To Crack UPSC Exam

The above lists of asked questions are considered to be the most bizarre set of interview questions. Not only, it triggers logical sense but it also tests the individual’s capacity to use his/her motor ability. These UPSC interview questions often relate to day to day reasoning, therefore, prepping for them in advance is highly unlikely. So, I hope that it gives a clear idea to the readers about the level of national competition we are talking about.

Download: NCERT Books

However, if you have any doubts related to IAS Interview. Ask your doubts in the comments section below.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here